God Jul!

Det är mycket att göra i december, klappar att köpa, släktingar att hälsa på, hus att pynta. December är för många en härlig månad där man myser med levande ljus, julmusik och varm glögg. Det är så vi vill ha det. Men för många av oss blir denna månad av mysighet istället en månad av stress, press och köphets. Vi lever i ett samhälle och en kultur som uppmuntrar till detta och det är inte lätt att bryta cirkeln. Men vi vill uppmana alla, inklusive oss själva, att stanna upp och känna efter vad det är vi egentligen vill att julmånaden ska handla om.

Kanske är det inte så viktigt allt det där som vi måste göra och måste köpa? Kanske kan vi skala av, varva ner och se december ett tillfälle att umgås, hjälpa någon som behöver hjälp och göra en insats för miljön och planeten.

Vi i Naturskyddsföreningen Piteå vill delge några tips på hur man kan göra en insats för miljön under jul. Kanske är inte din enskilda insats det stora avgörandet för miljön men vi kan garantera att det gör skillnad. Det gör skillnad för vi är många som gör det tillsammans och det statuerar också ett budskap för alla runt omkring dig, ett budskap att Du tar miljöproblemen och klimatförändringarna på allvar och att du bryr dig. På så sätt kanske du kan inspirera någon annan att också göra en insats. Tillsammans har vi kraft att förändra!

Vi vill önska alla våra medlemmar och sympatisörer en härlig decembermånad och en riktigt God Jul!

 

Här kommer 5 tips från oss:

1. Lyxa med eko 

Ett julbord fullt av ekologiskt ger dig inte bara lyxiga råvaror av hög kvalitet. Du bidrar också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen. De hårdbesprutade julklassikerna ananas och citrus är extra viktiga att byta till eko.

Vi har frågat Coop Forum, Ica Kvantum och Willys i Piteå och alla tre butiker säljer ekologisk julskinka. Har du något tips på någon annan mindre butik i Piteå som också säljer ekologisk julskinka tipsa gärna oss på snfpitea@hotmail.com

 

2. Ge bort en klimatklapp i jul!

Genom att ge bort en klimatklapp till någon du tycker om gör du oss starkare och du får chans att ingjuta hopp under julen, mitt i all klimatångest. Vi är nämligen hoppfulla! Det är möjligt att skapa ett fossilfritt samhälle och bromsa den globala uppvärmningen.

Köp din klimatklapp här: http://www.naturskyddsforeningen.se/klimatklappen

 

3. Klappar som är mjuka för planeten

Prylhets är så 1900-tal. Nu är det upplevelser, hemmagjort, delikatesser, dryck, second hand och fantasi som gäller!

Om du ändå vill ge bort en pryl, se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt ok att byta. Tänk så många julklappar som ligger oanvända i byrålådor, helt i onödan…

Vill du ge bort en leksak till någon gullunge? Skippa leksaker av mjuk plast eftersom de kan innehålla skadliga ftalater. Känns leksaken lite ”kladdig” eller luktar plast? Skippa den också. Leksaker av trä eller hårdplast är troligtvis bättre, gärna tillverkade i EU.

Vill du köpa miljö- och hälsovänliga leksaker och delikatesser kan du kika in på Gästgivaregården i Öjebyn. Eller surfa in på Lapland Eco Store

Glöm inte att det finns många bra organisationer som säljer gåvobevis men också fina användbara saker som ofta är producerade på ett socialt och ekologiskt bra sätt. På Globalportalen hittar du många bra organisationer!

4. Mix things up a bit!

Det traditionella svenska julbordet är ofta rött av kött. Kanske går det att byta ut någon kötträtt till en vegetarisk? Att njuta av mycket grönt är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för planeten.

Här några tips på vegetariska julrätter

Du kan också köpa en tidning fylld med tips på vegetariska julrätter Matmagasinet Vego .  Du hittar återförsäljare i Piteå här

 

5. Sortera de kluriga julsoporna

När gästerna dansat klart och släkten (äntligen?) åkt hem återstår att ta hand om det som blivit över. De flesta av oss har full koll på återvinning, men vad gör man av värmeljusen och högarna med inslagspapper? Så här sorterar du det lite klurigare skräpet från julfirandet:

Julklappspappret – omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom det stör återvinningen.

Julsnöret – lägg i soppåsen. Då kan de kan bli fjärrvärme och el.

Frigoliten – återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan – lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är så mysiga när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller – sorteras som metallförpackningar. Det gör inget om det finns stearin kvar, men glöm inte att ta loss den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

 

För mer tips kan du kika på Naturskyddsföreningen riks hemsida. Ett sista tips är att du också kan ge bort ett medlemskap i Naturskyddsföreningen i julklapp 🙂

 

Vänliga decemberhälsningar

Julia Gullbrandsson, Niklas Johanson, Siv Viklund, Anna Asterfeldt, Nickolina Burvall och Rubert Pettersson.

pepparkaka-godjul

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.