Piteå lokalkrets återuppstod 2008, efter att ha hamnat i dvala i några år.
I Piteåkretsen finns det drygt 500 medlemmar. Tillsammans har vi kraft att förändra!
Naturskyddsföreningen arbetar för att jorden ska vara en bra plats att bo på, för oss själva och för alla efterkommande. Därför engagerar vi oss i många frågor som skog, vatten, klimat, jordbruk, livsmedel, gruvor, kemikalier, med flera. De problem vi står inför är ofta sammankopplade. Skogshanteringen påverkar t ex vatten och klimat. Gruvor, kemikalier och avgaser påverkar våra livsmedel och vår hälsa. Det spelar roll vad vi äter, hur vi reser, vad vi köper osv. Vi uppdaterar vårt program efter hand och lägger ut det på vårt Kalendarium.
Den stora frågan är – vilket liv vill vi att våra och hela världens barn ska få?
Vi vill gärna bli fler aktiva medlemmar i Piteå! Om du har någon fundering eller idé till ett projekt eller vill starta en grupp så tveka inte att kontakta någon i styrelsen!
Piteås natur!
I Piteå finns många fina natur- och friluftsområden med spännande möjligheter till upplevelser. Den örika skärgården, ladriket, slättbygden, skogslandet och vår egen nationalälv Piteälven är viktiga inslag i Piteås natur.
I Piteå finns ännu en del intakta naturområden med förekomster av rödlistade arter. Vanligen ligger fyndplatserna i ostörda områden med låg påverkan. Havet, skärgården, naturskogar på bergstoppar och stora våtmarker är exempel på ostörda naturområden. Några rödlistade arter i Piteå är havsörn, utter, mindre hackspett, ävjepilört, myrstarr och norna.
Nornan är en orkidé som har sitt huvudutbredningsområde i världen inom Norrbotten och Västerbotten. Nornan är en av våra ansvarsarter och vi har ett särskilt ansvar för dess växtplatser i Piteå.
Norna är en liten sällsynt orkidé. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten
Vanliga träd i Piteå är tall, gran, björk, asp, gråal, hägg, rönn och sälg. Norrbottens landskapsblomma är det utsökta åkerbäret som bara finns i övre Norrland.
Piteå är intressant ur florasynpunkt av flera skäl. Den stora variationen av naturtyper med landhöjningsstränder, skärgård, sjöar och vattendrag, aktivt odlingslandskap på bördiga marker och blandade skogstyper gör att det finns goda förutsättningar för olika växtarter och därför också en artrik flora.
Piteås djurliv omfattar vanliga djur som älg, ren, räv, skogshare och ekorre. Mindre synliga djur är utter, mård, björn, lo och järv. Utter och björn har ökat på senare år. De vanligaste marina däggdjuren vid kusten är gråsäl och vikare. Tumlaren är rödlistad och numera sällsynt i Östersjön men kan ibland ses i norrbottniska vatten.
Piteås fauna omfattar även ett rikt fågelliv som uppmärksammats internationellt. Vid Stor-Räbben och Mellerstön finns ett fågelrikt område som är upptaget på den internationella CW-listan (Convention of Wetlands). I Sverige finns 51 sådana unika områden varav ett i Piteå.
Bottenvikens säregna miljö med landhöjning och bräckt vatten ger speciella förutsättningar för djurlivet. Den låga salthalten beror på sött vatten från älvarna och låg avdunstning. I Bottenviken finns ändå havsdjur som vikaresäl, gråsäl och strömming tillsammans med sötvattensarter som gädda, sik och abborre. Den speciella siklöjan med den dyrbara rommen finns också i Bottenviken.
Piteås skärgård och havsmiljöer har även stor betydelse för existensen av ovanliga och sällsynta fåglar som havsörnen, tordmulen, tobisgrisslan och fiskgjusen.
I Piteå finns i dagsläget 19 naturreservat och fler är på gång. Du hittar en lista på naturskyddade områden här.
Källa: Piteå kommuns hemsida
http://www.pitea.se/sv/Pitea-kommun/Var-miljo/Naturen-i-Pitea/
http://www.pitea.se/sv/Pitea-kommun/Var-miljo/Naturen-i-Pitea/-Vaxter-och-djur/