En kul och intressant aktivitet under höst-vinter är att titta efter lavar där du bor eller på stan för att se hur ren luften är. Lavar är naturens egna luftindikatorer. Du kan enkelt se hur ren luften är där du bor genom att titta på lavarna på träden.
En lav är en blandorganism mellan en svamp och alg som lever i symbios. Det sköra sammarbetet mellan svampen och algen gör laven mycket föroreningskänslig.
Desto större yta en lav har desto känsligare mot luftföroreningar är den, eftersom lavar tar upp luftföroreningar genom sin bål. Det gör att busklika lavar som hänglavar (tagellavar och skägglavar) är mycket känsliga och där du hittar sådana är luften mycket ren. Tåligast är skorplavar såsom stadskantlav och bladlavar som blåslav.
Vi i Naturskyddsföreningen i Piteå har börjat en lavinventering inom kommunen som du, medlem eller inte, enkelt kan bidra till. Gör så här:
- Titta på björkstammar i brösthöjd och se hur mycket lav det finns enligt följande gradering:
0 – det saknas lavar
1 – det finns lite, och ofta dåligt utvecklade lavar
2 – mycket lavar
(eller 3 – finns hänglavar som skägglav) - Fota och notera gatuadress eller gps koordinater.
- Mejla in det till oss via vår ledamot Hansi Gelter, hansigelter@gmail.com. Vi kommer sedan sammanställa informationen till en karta över Piteå där vi då tydligt kan bedöma luftkvalitén.
Nedan hittar du lite information om de olika lavarna. Det finns också bra information på Natursidan.
Blåslav anses vara Sveriges vanligaste växt och den tål luftföroreningar och är bland de sista lavar som försvinner i förorenade områden. Ännu tåligare och gynnad av kväve och svavel från trafik är den encelliga grönalgen trädgröna (Desmococcus) som tar över när lavarna försvunnit, och ser nästan ut som en grön lav. På vissa lövträd växer den vackert gula vägglaven som också gynnas av kväve- och fosforfrikt damm och tål luftföroreningar.
Frågor och funderingar? Hör av dig till Hansi Gelter, hansigelter@gmail.com
Kommentera